Naša misija: Voćarstvo

Voćarstvo

GOSPODARSKA CJELINA VOĆARSTVO

 

1.POVIJEST

Dugogodišnja tradicija u proizvodnji jabuka. Prvi nasadi jabuka podignuti su 1977. godine u Nedelišću na 80 ha. Nakon toga podignuto je 74 ha na lokaciji Čehovec, a na lokaciji Cirkovljan 73 ha.

 

2.SADAŠNJA PROIZVODNJA

Odvija se na 147 ha plantažnih nasada jabuka. Godišnja proizvodnja iznosi 6.000 tona. Očekujemo da će mladi nasadi ulaskom u punu rodnost povećati proizvodnju na 7000 tona.

30% nasada pokriveno protugradnom mrežom.

Stalni stručni nadzor i proizvodnja prema načelima integrirane proizvodnje, te GlobalGap certifikat jamče kvalitetu, higijenu i zdrastvenu sigurnost proizvoda.

U proizvodnji trenutno imamo 11 sorata, od kojih su 4 dominatne sorte čine 90% udio u zastupljenosti u nasadu (Idared , Golden delicius, Gala, Jonagold). Od ostalih sorta u nasadu zastupljene su Braeburn, Granny Smith, Elstar, Florina, Crveni delišes, Summerred i Fuji.

Sortiment u proizvodnji :

1.IDARED –zastupljenost u nasadu :46%

 

 

 

 

 

 

Nastala križanjem Jonathana i Wagnera 1935.godine u USA (Idaho). Dozrijevanje krajem rujna. Vrlo sočna jabuka koja privlači pažnju zbog izrazite rubin crvenkaste boje. Vrlo zahvalna je za skladištenje i čuvanje.

2.GOLDEN DELICIUS – zastupljenost u nasadu 29%