Početna Proizvodi Voćarstvo

Voćarstvo

1.POVIJEST

Dugogodišnja tradicija u proizvodnji jabuka. Prvi nasadi jabuka podignuti su 1977. godine u Nedelišću na 80 ha. Nakon toga podignuto je 74 ha na lokaciji Čehovec, a na lokaciji Cirkovljan 73 ha.

 

2.SADAŠNJA PROIZVODNJA

Odvija se na 147 ha plantažnih nasada jabuka. Godišnja proizvodnja iznosi 6.000 tona. Očekujemo da će mladi nasadi ulaskom u punu rodnost povećati proizvodnju na 7000 tona.

30% nasada pokriveno protugradnom mrežom.

Stalni stručni nadzor i proizvodnja prema načelima integrirane proizvodnje, te GlobalGap certifikat jamče kvalitetu, higijenu i zdrastvenu sigurnost proizvoda.

U proizvodnji trenutno imamo 11 sorata, od kojih su 4 dominatne sorte čine 90% udio u zastupljenosti u nasadu (Idared , Golden delicius, Gala, Jonagold). Od ostalih sorta u nasadu zastupljene su Braeburn, Granny Smith, Elstar, Florina, Crveni delišes, Summerred i Fuji.

Sortiment u proizvodnji :

1.IDARED –zastupljenost u nasadu :46%

 

 

 

 

 

 

 

Nastala križanjem Jonathana i Wagnera 1935.godine u USA (Idaho). Dozrijevanje krajem rujna. Vrlo sočna jabuka koja privlači pažnju zbog izrazite rubin crvenkaste boje. Vrlo zahvalna je za skladištenje i čuvanje.

2.GOLDEN DELICIUS – zastupljenost u nasadu 29%

Porijeklom iz USA (Zapadna Virginia) od 1890.godine. Jedna od nazastupljenijih sorata na svijetu. Dozrijevanje u prvoj polovici rujna. Sočna, slatka i aromatična, s blago izraženim udjelom kiselina.

3. GALA – zastupljenost u nasadu 9%

 

 

 

 

 

 

 

 

Nastala oko 60.tih godina 20.stoljeća križanjem Golden deliciousa i Kidds Orange. Dozrijevanje je u drugoj polovici kolovoza. Zajedno sa Golden delicius trenutno među najzastupljenijim sortama u proizvodnji u EU. Vrlo slatkastog okusa s malim udjelom kiselina.

 

4.JONAGOLD- zastupljenost u nasadu 7%

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrlo ukusna krupnija sorta jabuka sa vrlo balansiranim omjerima između šećera i kiselina. Nastala sredinom 20.stoljeća križanjem Golden deliciosa i Jonathana. Dozrijevanje početkom rujna. Specifičnost sorte je stvaranje voštanog sloja koji nastaje u neadekvatnim skladištima prilikom dužeg čuvanja. Plodovi osljetljivi na gorku pjegavost.

 

5.BRAEBURN – zastupljenost u nasadu 2,5%

 

 

 

 

 

 

 

 

Porijeklom iz Novog Zelanda. U našim klimatskim uvjetima dozrijeva početkom listopada. Plodovi vrlo čvstog mesa, sa višim udjelom suhe tvari od ostalih sorata, aromatičnog okusa i mirisa. Vrlo osjetjiv na gorku pjegavost.

 

6.GRANNY SMITH – zastupljenost u nasadu 2,5%

 

 

 

 

 

 

 

 

Također sorta koja porijeklom dolazi iz južne hemisfere, točnije Australija – Novi Zeland. Plodovi intenzivne tamnije zelene boje s izraženim lenticelama, te okusom djeluju kiselkasto. Dozrijevanje sredinom listopada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubrika je trenutno prazna