Početna Proizvodi Vinogradarstvo

Vinogradarstvo

Vinogradarska proizvodnja odvija se na 75 ha vinograda, gdje se proizvode vrhunske sorte grožđa - Moslavac, Graševina, Pinot bijeli, Sauvignon, Rizling rajnski, Muškat i Traminac od kojih nastaje plemenito vino profinjenog bukea, fine arome, prijatnog i osvježavajućeg okusa te umjerene jakosti. Štrigovski podruma kapaciteta je 2.000.000 litara, opremljen je suvremenom opremon što omogućuje proizvodnju najkvalitetnijih vina i stalno prećenje novih trendova u vinarstvu. U podrumskoj arhivi već petnaestak godina dozrijevaju i arhivska vina, a neka od njih već su spremna za kušanje najprobirljivijih potrošača.

Uz veleprodaju plasman vina organiziran je putem vlastitih vinoteka u Čakovcu, Varaždinu i Bjelovaru. Kvalitetu i nakolonost potrošača vinima iz Podruma Štrigova, potvrđuju brojne negrade i najviše ocjene na vodećim sajmovima i izložbama.

 

MOSLAVAC (ŠIPON) kvalitetno je suho bijelo vino, koje osvaja nešto povišenom količinom kiselina pa ovo vino posebice osvaja ljubitelje plemenito kiselog okusa. Uz pomno sačuvane i uzorno odnjegovane kiseline, ovo vino sadrži i visok postotak drugih ekstraktivnih tvari što ga čini omiljenim vinom sjeverozapadne Hrvatske. Često se pije s mineralnom vodom, a najbolje pristaje uz tradicionalna krepka jela od mesa, ali i uz gotovo sve specialitete domaće kuhinje.

GRAŠEVINA Podruma Šrtigova, bijelo je, suho vino koje se izuzetno dobro slaže s čitavim nizom u našim krajevima omiljenih jela, prije svega onima od bijelog mesa, masnijima i začinjenijima. To je srednje jako vino, punog, zaobljenog okusa, karakterističnog upravo za međimursku graševinu. Zahvaljujući izvanrednim položajima, tijekom lijepih i produženih jeseni grožđe graševine ostaje na trsevima sve do prvih mrazeva i snijega. Tako nastaju najkvalitetnija predikatna vina našeg vinogorja.

SAUVIGNON je bijelo, suho ili polusuho vino žutozelenkaste do zlatne boje, vrlo dobro međusobno povezanih sastojaka. Ono se odlikuje ugodnom svježinom, a u specifičnom vinskom mirisu sortna aroma je fina i nenametljiva. Okus koji ostaje ustima pun je i tipičan za sauvignon međimurskog vinogorja te vrlo lako prepoznatljiv. Rashlađen na 10 °C idealna je gastronomska kombinaija sa predjelima ili ostalim laganim aromatičnim jelima.

PINOT BIJELI proizvodimo kao kvalitetno i vrhunsko bijelo suho ili polusuho vino. To je elegantno, lagano vino, svjetlije žute boje, koja u mladom vinu ima lagano zelenkasti, a u odnjegovanom može dobiti i zagasiti odsjaj. Zahvaljujući harmoničnom odnosu alkohola i kiselina, u ustima razvija suh, zaobljen i pun okus s jedva primjetljivom lagano gorkastom notom. Dobro se slaže sa začinjenijim jelima od bijelog mesa i specijalitetim od riba, posebice slatkovodnih. Kao vrhunsko ili predikatno vino, sve se češće servira uz odabrane slastice ohlađen na nešto nižim temperaturama.

RIZLING RAJNSKI izuzetno je dobro pronašao svoje prebivalište i u Međimurskom vinogorju. Čisti vinski miris prati izvanredno nježna, ponekad i naglašenija, specifična aroma sorte. Međusobno harmonično usklađeni sastojci kao u malo kojem drugom vinu, dobro su povezani i s relativno visokim sadržajem suhog ekstrakta. Povoljim sastavom kiselina postiže se privlačna svježina koja se u vinu čuva i nakon dužeg vremena dozrijevanja i starenja. Servira se uz najfinija jela od bijelog mesa, ribe, a kao vrhunsko vino i uz rakove i žablje specijalitete, ohlađen na 10 -12 °C.

 

PREDIKATNA VINA

Na najvišim, jugozapadnim položajima nalaze se vinogradi u kojima za dugotrajnih i lijepih osunčanih jeseni sve do prvih dana zime - dozrijevaju grozdovi predikatnih vina. Pomno očuvano, zdravstveno stanje grozdova uz kasne napade " plemenite plijesni " doprinosi postepenom isušivanju bobica, tako da cjelokupni nektar bobica postaje koncentriraniji, što je glavna odlika grozdova predikatnih berbi. Tako se ubiru kasne berbe sa najmanje 20 °Kl šećera u grožđu, izborne berbe - kada se beru samo odabrani grozdovi sa najmanje 25 °Kl, te izborne berbe bobica u kojima se samo iz najboljih bobica istisne slatki zgusnuti grožđani nektar sa najmanje 30°Kl. Vrhunac su izborne berbe prosušenih bobica sa preko 35 °Kl šećera.

 

Rubrika je trenutno prazna